STUDIO 4, 19.12.2017.

Početna stranica | Iz Medija | Zastupnica Maletić u Studio4 na temu decentralizacije i dobrog upravljanja u JLP(R)S

Fill 3 Copy 6STUDIO 4, 19.12.2017.

Zastupnica Maletić u Studio4 na temu decentralizacije i dobrog upravljanja u JLP(R)S

Zastupnica Ivana Maletić je u utorak, 19. prosinca 2017. gostovala u emisiji Studio 4 na temu decentralizacije i dobrog upravljanja u lokalnim jedinicama.

Prilikom gostovanja zastupnica Maletić je istaknula važnost ocjenjivanja lokalne uprave kojim se postiže pozitivna konkurentnost: „Kvalitetnim idejama i rješenjima te postizanjem određenih ciljeva lokalne se jedinice rangiraju te se jasno vidi koje rade pozitivan pomak prema naprijed, a koje ostaju samo na mjestu ili idu unatrag. To je jako važno jer time možemo vidjeti sebe i svoje kretanje u odnosu na ostale što pomaže u kretanju pravcem dobrog upravljanja i kvalitetnog razvoja.  Bez dobrog upravljanja na lokalnoj razini ne možemo govoriti o decentralizaciji. Počeci decentralizacije u Hrvatskoj bili su još 2002. godine, međutim pomaci nisu bili snažni nakon prvih decentraliziranih funkcija jer nije bilo dovoljno povjerenja u sposobnost lokalnih jedinica da budu odgovorne i mogu upravljati određenim važnim funkcijama ključnim za funkcioniranje cijelog društva.  No, ako se uvedu standardi kvalitetnog rada i upravljanja i ako smo sigurni da to dobro funkcionira tad nema prepreka za daljnju decentralizaciju.“

Zastupnica Maletić je istaknula kako Europska komisija već od 1999. godine razvija politike dobrog upravljanja na lokalnoj razini, posebno dobrog urbanog upravljanja. 2005. godine u Bristolu je donesena posebna agenda koja prati i mjeri uspješan rad i upravljanje na razini gradova, koje se može primjeniti na sve lokalne jedinice. „U tim kriterijima uzima se prometna povezanost, socijalna osjetljivost, kvalitetno poslovno okruženje, primjena dobrog povezivanja i partnerstva- odlučuje li lokalna jedinica o svojim prioritetima i ciljevima na način da pozove sve svoje građane, poljoprivrednike, poduzetnike, mlade, znanstvenike da zajedno definiraju koji su njihovi potencijali razvoja i koji su njihovi ciljevi koje žele postići. Najvažnije je da sami građani osjete i prepoznaju potrebe u ciljevima u kojima se postavljaju, ako toga nema, sve pada u vodu“, naglasila je tom prilikom zastupnica Maletić.

„Lokalne jedinice imaju jako puno projekata, no ono što vidim da nedostaje obilazeći su dodatna sredstva za daljnju pripremu novih faza projekata te sredstva sufinanciranja šo je riješeno kroz EIB gdje mi kao država možemo regulirati da se lokalnim jedinicama pomogne. Lokalne jedinice imaju projekata no nastao je problem kad su se definirali strateški dokumenti u kojem su istaknuti prioriteti i koje vrste projekata će se financirati. Još 2013./2014.godine kada Vlada nije pitala same građane koje su njihove mogućnosti i potencijali i u kojim područjima treba razvijati projekte, došlo je do situacije kad im je rečeno da pripreme projekte škola-obnove, nadogradnje te su to lokalne jedinice pripremile a na kraju toga nije bilo u prioritetima u strateškom dokumentu, a financijska sredstva su izgubljena. Takve se situacije ne smiju događati. Također, važno je riješiti i pitanje preklapanja poslova koja se istovremeno događaju i na središnjoj, regionalnoj, gradskoj i općinskoj razini. Mi u Uredu smo iz tog razloga pripremili posebno izdanje „Vodič za uspješan razvoj lokalnih jednica“ temeljem europskih politika u kojem je jasna poruka- preduvjet bez kojeg se dalje ne može su jasno definirani poslovi. Preklapanje poslova se mora prekinuti jer inače nema dobrog poslovnog okruženja ni kvalitetnih šansi za dugoročan i održiv razvoj. Ministarstva moraju zajedno s lokalnim jednicima definirati opise poslova i tko je zadužen za što kako bi građani i poduzetnici dobivali brze i efikasne odgovore na pitanja“, naglasila je tom prilikom zastupnica Maletić.

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE