JUTARNJI LIST, 03.12.2017.

Početna stranica | Iz Medija | Zastupnica Maletić predstavlja hrvatske EU projekte u Bruxellesu

Fill 3 Copy 6JUTARNJI LIST, 03.12.2017.

Zastupnica Maletić predstavlja hrvatske EU projekte u Bruxellesu

Zastupnica Ivana Maletić je, u sklopu inicijative „Neka zvijezde sjaje“, pozvala sve građane i lokalne jedinice da prijave projekte financirane sredstvima EU fondova koji po njihovom mišljenju trebaju predstaviti Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Ova zajednička inicijativa devet zastupnika Europskog parlamenta (iz Hrvatske, Bugarske, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Slovenije) pokrenuta je s ciljem poticanja europskog zajedništva i solidarnosti te promicanja i povećanja vidljivosti kvalitetnih i kreativnih projekata koji su pozitivno utjecali na život građana u državama članicama.

Što znači inicijativa „Neka zvijezde sjaje“, od kud ideja za to?

Glavna ideja inicijative „Neka zvijezde sjaje“ temelji se na jačanju komunikacije i vidljivosti dobrih i pozitivnih projekata koji se potiču u Europskoj uniji i financiraju iz EU proračuna. Često je zamjerka da se EU fondovi sporo koriste i da je premalo informacija o mogućnostima financiranja. Kao zastupnici u Odboru za regionalnu politiku obilazimo države članice, Odbor je bio i kod nas u Republici Hrvatskoj, te obavezno posjećujemo projekte financirane iz EU fondova. U nekim državama primjećujemo da gotovo nitko ne zna da su to projekti financirani iz EU fondova. Oznake i znakovi „sufinancirano sredstvima EU“ nisu dovoljni. Vidljivost projekata financiranih iz EU fondova važna je  jer se najbolje uči i motivira nove korisnike na uspješnim primjerima iz prakse. Upravo zato smo odlučili pokrenuti inicijativu „Neka zvijezde sjaje“.

Tko uz Vas sudjeluje u inicijativi i kako je osmišljena?

Inicijativu je pokrenulo nas devet zastupnika članova Odbora za regionalni razvoj iz različitih država članica – uz Hrvatsku, sudjeluju Bugarska, Belgija, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Poljska, Rumunjska i Slovenija, a na poticaj koordinatora Odbora, nizozemskog zastupnika Lambert Van Nistelrooija. Kontinuirano se sastajemo na radnim doručcima svaki četvrtak u Strasbourgu i neformalno raspravljamo o svim temama važnim za jačanje kohezijske politike i njeno pozicioniranje u budućem EU proračunu, nakon 2020. Raspravljajući što bismo mogli dodatno učiniti za promoviranje projekata i rezultata kohezijske politike, jer se samo temeljem odličnih rezultata možemo izboriti za njeno daljnje jačanje, došli smo na ideju predstavljanja posebnih i zanimljivih projekata u Europskom parlamentu. Htjeli smo napraviti odmak od strateških dokumenata i teorije te pokazati konkretne projekte koji su pozitivno utjecali na poboljšanje života naših ljudi.

Zanimljivo je da nisu zastupljene samo države koje najviše koriste EU fondove tzv. novije države članice, već sudjeluju i neto uplatiteljice u EU proračun Francuska, Njemačka, Belgija i Nizozemska. Kako to, zar i one žele poboljšati korištenje EU fondova iako je riječ o vrlo malim sredstvima?

To ste izvrsno primijetili. Iako se EU fondovi koriste u svim državama članicama, najzastupljeniji su u manje razvijenim državama. Što je država članica razvijenija to je prisutnost EU fondova manja, tako da se u ovim državama koriste zaista vrlo rijetko i u njihovim najmanje razvijenim dijelovima. Međutim cilj inicijative je upravo da se pokaže snaga kohezijske politike koja je prisutna u svim državama članicama, a u ovima s malim sredstvima želi se pokazati kako je riječ o vrlo vrijednim projektima na čijim primjerima te države koristeći dodatno vlastita sredstva grade daljnji razvoj i nova ulaganja u svojim manje razvijenim područjima. Kohezijska politika je, upravo zbog novih ideja koje kroz svoje principe uvodi, poput pametne specijalizacije, važna i najrazvijenijim državama.

Raspisali ste poziv za prijavu projekata. Tko ih može prijaviti? Kakve projekte očekujete: bolnice, škole, obnovu kulturnih dobara, vodovode, inkubatore ili…?

Projekte mogu prijaviti građani, ali i općine, gradovi i županije.  Najbolje je kad baš pojedinac odluči prijaviti projekt jer mu je drago što se dogodio u njegovom gradu i osjeća korist od njega. To su idealne prijave jer želimo vidjeti koliko naši građani primjećuju projekte financirane iz EU fondova i koliko ih smatraju korisnima. Npr. Muzej Fausta Vrančića na otoku Prviću je po meni posebna atrakcija za koju mi se čini da je otoku dala jedan novi izgled oživjevši duh izumitelja s kojim se možemo ponositi i tako stanovnike otoka učinila sretnijima. Potvrda da je to doista tako bila bi kada bi netko odlučio prijaviti projekt. Možda je Muzej tu, a ljudima nezanimljiv i nevidljiv. Puno je zanimljivih projekata, pitanje je samo koliko su našim građanima vidljivi. Nadam se da će biti prijava, a sve što ste nabrojali može se prijaviti.

Kako i kada ćete izabrati projekte koje ćete predstaviti u Bruxellesu? Što će sve biti organizirano u Briselu na predstavljanju?

Prijavljene projekte će ocijeniti, prema kriterijima zadanim u natječaju, posebno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka na području kohezijske politike i pet najboljih projekata iz svake države članice, dakle ukupno 45 projekata bit će zvijezde inicijative devet zastupnika Europskog parlamenta „Neka zvijezde sjaje“. Naših pet će u lipnju 2018. predstavljati Republiku Hrvatsku na konferenciji i izložbi u Europskom parlamentu te će ući u posebnu publikaciju Europskog parlamenta o EU projektima koji donose pozitivne promjene.

Hoće li biti organizirano predstavljanje odabranih projekata i u Hrvatskoj, prije ili nakon odlaska u Bruxelles?

Najbolje projekte prvo ćemo predstaviti na konferenciji „Dobro upravljanje i pametna specijalizacija JLP(R)S te rješenja za nastavak decentralizacije” koja će se održati 15. prosinca u Zagrebu u hotelu Westin od 10h-13h. Nakon toga Bruxelles.

 

Odlučili ste produžiti rok za prijavu projekata sa 1. prosinca na 8. prosinca? Zašto?

Dobili smo nekoliko zamolbi općina i gradova pa smo im odlučili udovoljiti računajući da je sigurno više takvih zahtjeva, jer čim se nekoliko javi puno više ih misli isto. Pozivam sve da popune obrazac prijave koji se nalazi na mojoj službenoj internetskoj stranici www.ivana-maletic.com i na službenoj facebook stranici www.facebook.com/ivana.maletic.cro. Ne trebate pisati puno, niti sve rubrike trebaju biti popunjene. Najvažnije je da ste projekt primijetili i da vam nešto znači, a naši eksperti će ga dodatno ocijeniti kroz usporedbu sa svim prijavljenim projektima, a u skladu sa zadanim kriterijima.

Ne mogu, a da vas ne priupitam kako stoji Hrvatska po pitanju iskorištenosti sredstva za EU fondove? Vidjeli smo podatke sa stanica Europske komisije, i dalje pri dnu na dnu ljestvice?

Pozitivan pomak u EU fondovima je vidljiv. U razdoblju od 2013. -2015. ugovorili smo ukupno  1,1 milijardu eura, a u 2016. je ugovoreno 1,3 milijardi eura projekata što je više nego u tri prethodne godine zajedno, u 2017. ugovoreno je 1,4 milijardi eura. Za nadoknadu zaostataka iz prošlih razdoblja treba nam još veće ubrzanje, ali to je nemoguće postići u jako kratkom vremenu jer posao pripreme, ugovaranja i provedbe projekata ovisi o kapacitetima i to ne samo broju nego i znanju i iskustvu ljudi. To se ne može izgraditi preko noći. Brojke jasno pokazuju pozitivan pomak u radu sustava, i to trodupli u odnosu na prethodno razdoblje stoga je ključno nastaviti rad na edukacijama, osposobljavanju i povećanju vidljivosti europskih projekata, a to je i jedan od primarnih ciljeva inicijative „Neka zvijezde sjaje“.

naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE