HRVATSKI RADIO, 23.08.2014.

Početna stranica | Iz Medija | Maletić: “Vlada vodi lošu poreznu politiku”

Fill 3 Copy 6HRVATSKI RADIO, 23.08.2014.

Maletić: “Vlada vodi lošu poreznu politiku”

“Vlada vodi lošu poreznu politiku. Svako malo nešto mijenja u poreznom sustavu i stvara atmosferu nesigurnosti i nestabilnosti. Nema sustavnog pristupa i sveobuhvatnih, dugoročnih i kvalitetnih rješenja”, rekla je zastupnica Maletić u intervjuu za Hrvatski radio.

Komenturajući novu Vladinu poreznu reformu zastupnica je istaknula kako kada je riječ o porezu na dohodak potrebne su mjere koje snižavaju cijenu rada odnosno opterećenje porezima i doprinosima, to je i jedna od preporuka Europske komisije državama članicama još od 2010.

“Sjetimo se da je Vlada smanjila doprinos za zdravstvo sa 15% na 13% međutim nije uspjela izdržati to smanjenje prihoda u državnom proračunu pa ga je brzo vratila na 15%. Sada s lakoćom intervenira u sustavu poreza na dohodak povećavajući neoporezivu osnovicu i granice poreznih razreda te na taj način smanjuje prihode od poreza na dohodak za preko 2 milijarde kuna jer to nije prihod državnog proračuna već lokalnih jedinica. Odluku o tako značajnom smanjenju prihoda donosi bez dogovora i suradnje s lokalnim jedinicama i time nastavljaju lošu politiku koju vode od samog početka – jednostrano donošenje nepromišljenih odluka”, rekla je Maletić.

Pogubno za Hrvatsku je to što i dalje Vlada ne radi na poboljšanju poslovne klime, otklanjanju administrativnih barijera, otvaranju izvora financiranja poduzetnicima, poticanju poduzetnika i stvaranju potpornih institucija, poticanju investicija i otvaranju radnih mjesta. Samo interveniranje u porezni sustav ne može dovesti do rasta i razvoja, do otvaranja radnih mjesta, a to Hrvatskoj treba.

“Porezni sustav i to stabilan, jednostavan, poticajan za poduzetnike, samo je dio preduvjeta potrebnih za pozitivno poslovno okruženje. A Vlada stalnim izmjenama poreza i premišljanjima umjesto pozitivnog okruženja stvara prepreke”, zaključila je Maletić.

 

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE