JUTARNJI LIST, 14.04.2018.

Početna stranica | Iz Medija | Hrvatska bi u 2019. trebala dobiti prvi pravi venture capital fond

Fill 3 Copy 6JUTARNJI LIST, 14.04.2018.

Hrvatska bi u 2019. trebala dobiti prvi pravi venture capital fond

U petak, 13. travnja 2018., u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom „Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) – Prednosti i prilike za poduzetnike i lokalne jedinice“ te Dijalog s građanima o budućnosti Europske unije, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ivane Maletić, hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i Hanza Medije d.o.o.

U okviru Konferencije prvo je održana panel-rasprava na kojoj su sudjelovali: Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, Zdravko Marić, ministar financija Republike Hrvatske, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU u Republici Hrvatskoj, Anton Kovačev, voditelj Ureda Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj i Tamara Perko, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Zastupnica Maletić istaknula je je kako treba prepoznati potencijal fondova Europske unije (EU) i početi ih koristiti u većoj mjeri. Iako je Hrvatska danas na 13. mjestu među državama članicama Unije kada je riječ o korištenju sredstava iz EFSU-a (poredak prema postotku udjela tih sredstava u BDP-u države članice), istaknula je kako to nije zadovoljavajuće – uzevši u obzir kako je hrvatski BDP u odnosu na „stare“, bogatije države članice mnogo manji, i taj udio sredstava u BDP-u zapravo je dosta malen. U tom smislu treba popraviti gospodarsko okruženje, odnosno ulagačku klimu, a time i potaknuti investicije i osmišljavanje novih projekata. Ključ uspjeha je u dobro osmišljenim i strukturiranim projektima, kao i sinergiji različitih EU fondova, prvenstveno EFSU-a i ESI fondova.

Potpredsjednik Europske komisije Katainen u svojem je obraćanju podsjetio kako je primarni razlog osnivanja EFSU-a bio nedostatak investicija u EU. Činjenica je da bez ulaganja iz privatnog sektora nema ni konkurentnog tržišta. Naglasio je kako će postavljeni cilj za EFSU glede alokacije sredstava (ukupno 315 milijardi eura) do sredine ove godine biti uspješno ispunjen – dosad je alocirano ukupno čak 87% tih sredstava. S obzirom na takav uspjeh Fonda, Katainen naglašava kako opravdano očekuje da će on uredno dostići i cilj koji je za njega zacrtan do 2020. godine (alokacija sredstava od ukupno 500 milijardi eura.) U Hrvatsku je iz sredstava EFSU-a dosad alocirano 219 milijuna eura, a zadnji primjer dobroga projekta kojemu su dodijeljena sredstva iz Fonda jest projekt razvoja istarske rivijere od strane društva Valamar Riviera d.d. Gospodin Katainen potiče hrvatske male i srednje poduzetnike da i dalje razvijaju kvalitetne projekte, i to ne samo u području industrije i infrastrukture, već i u područjima zdravstva, digitalizacije, energetske učinkovitosti i slično. Također ih podsjeća na to da se slobodno obrate EIB-u za pomoć glede svojih projekata, ali i Europskom savjetodavnom centru za ulaganja. Nadalje, istaknuo je kako su u EU-u danas aktualna dva velika pitanja: cirkularna ekonomija i umjetna inteligencija (AI). EU je potpuno fokusirana na prvu stavku, i u tome je danas vodeće tržište u svijetu (praćena Kinom), a na AI se nije fokusirala koliko je to potrebno. Upravo zbog toga počela se pripremati strategija o umjetnoj inteligenciji i očekuje se da će biti pripremljena do kraja ove godine. Europa se mora unaprijed pripremati na novine koje dolaze kako bi bila kompetitivna s najnaprednijim svjetskim tržištima.

Nakon rasprave održan je Dijalog s građanima na kojemu su Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, i Ivana Maletić odgovarali na pitanja građana. Pitanja su se odnosila na utjecaj EU i Republike Hrvatske u svijetu, na neravnomjerni razvoj država članica te unutar tih država (važost kohezijske politike), na 2 nova trenda: cirkularnu ekonomiju i AI, javno zdravstvo, turizam, itd.

 

Više možete pročitati na: http://www.presscut.hr/Web%20Sharing%20ZON/04-2018/14-04-2018/Jutarnji%20list/Presscut_17964260.pdf

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE