INTERVJU YAMMAT, 03.02.2019.

Početna stranica | Intervju na radiju Yammat FM u emisiji „Iz Bruxellesa s ljubavlju“

Fill 3 Copy 6INTERVJU YAMMAT, 03.02.2019.

Intervju na radiju Yammat FM u emisiji „Iz Bruxellesa s ljubavlju“

Zastupnica Maletić bila je među prvim gošćama novinarke Lorene Ouahchie u emisiji „Iz Bruxellesa s ljubavlju“, koja je emitirana 3. veljače  na radiju Yammat FM. Govoreći o proračunu za 2019., zastupnica je naglasila kako je on dio višegodišnje financijske perspektive 2014.–2020. u kojem je veliki je naglasak stavljen na politike solidarnosti, među njima i kohezijsku politiku koja je izuzetno važna za Hrvatsku. „Stavljanjem naglaska na europske fondove i kohezijsku politiku, manje razvijenim državama članicama daje se dodatni poticaj da se razvijaju brže jer Europska unija može biti snažna i jedinstvena samo ako su razlike između država članica što manje. Sada imamo situaciju velikih razlika u razvijenosti država članica i naravno da takvo stanje stvara netrpeljivost i neslaganja, što dovodi do razmišljanja kako je jednima bolje u toj zajednici, a drugima nije“ istaknula je zastupnica Maletić.

Zastupnica je dodala i kako su instrumenti kojima se smanjuju razlike od izuzetne važnosti i kako to mora biti prvi prioritet europskih politika. Proračunom 2019. želi se nastaviti u tom smjeru i s mjerama kojima će se poticati mali poljoprivrednici, poduzetnici, obrtnici i mladi. Puno značajnije od proračuna za 2019. i 2020. su rasprave o novoj perspektivi, odnosno novom višegodišnjem financijskom okviru 2021. -2027. te pozicioniranje Hrvatske unutar tog okvira.

„Važno je da su stavovi Hrvatske u svim tijelima EU-a jednaki. Borba za jaku kohezijsku politiku u budućem proračunu vezana je uz cilj snažne Europske unije. Ao ćemo imati velike razlike u razvijenosti država članica, nećemo se moći oduprijeti izazovima s kojima se suočavamo. Slažem se da su izazovi poput terorizma, sigurnosti i obrambena politike važni i da trebamo na njih odgovoriti, ali ne smijemo povećati ulaganja u ta područja nauštrb smanjivanja razlika u razvijenosti država članica“, naglasila je zastupnica Maletić.

Govoreći o izlasku Ujedinjene Kraljevine, zastupnica je objasnila da je nedostatak sredstava do kojeg dolazi potrebno kompenzirati nešto većim uplatama država članica, učinkovitijim upravljanjem proračunom EU-a te većom sinergijom između europskog i nacionalnih proračuna, a ne smanjivanjem ulaganja u temeljne politike usmjerene razvoju najslabijih regija, ruralnih krajeva, poljoprivrednika i poduzetnika.

U intervjuu je bilo riječi i o radu vlade u povlačenju sredstava iz EU fondova, a zastupnica je naglasila kako je u zadnje tri godine došlo do velikog skoka u ugovaranju s 2 % na 62 %. O aktivnostima za bolje korištenje nove omotnice nakon 2020. zastupnica je rekla kako za bolje planiranje i povlačenje sredstava treba u te procese uključiti mlade, poduzetnike, industriju, lokalne jedinice i neprofitne organizacije. Oni znaju koje projekte treba financirati i što im je potrebno za razvojne skokove razvojni skok. A njihov razvoj ključ je razvoja gospodarstva cijele države.

Komentirajući pripreme za ulazak u eurozonu, zastupnica je istaknula kako je bitno imati strategiju ulaska što je Vlada zajedno s HNB-om i donijela. Ključno je ojačati naše gospodarstvo, uložiti snažnije u tehnološki razvoj i modernizaciju industrije i izvoznika, kako bi se povećanjem konkurentnosti i produktivnosti što bolje pozicionirali na jedinstvenom tržištu. O sve omogućilo bi i rast plaća i poboljšanje životnog standarda naših ljudi te bi monetarna unija postala naše prirodno okruženje, a šok ulaska u eurozonu bi se znatno ublažio i smanjio. „Ispunjavamo sve kriterije za ulazak i monetarna unija je naša budućnost, važno je da postane i naše prirodno okruženje“, zaključila je zastupnica Maletić.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE