SEMINAR, 23.04.2015.

Početna stranica | EU i lokalna uprava – kako dalje?

Fill 3 Copy 6SEMINAR, 23.04.2015.

EU i lokalna uprava – kako dalje?

U Vodicama su se 16. travnja u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i zaklade Konrad Adenauer okupili župani, gradonačelnici i načelnici iz redova HDZ-a, njih sveukupno više od 80, na seminaru “EU i lokalna uprava – kako dalje?”.

Zastupnica Ivana Maletić održala je izlaganje u kojem je prezentirala mogućnosti korištenja sredstava iz europskih fondova te preduvjete koje je potrebno ispuniti.

„Vlada nije pripremila strateške dokumente u suradnji s lokalnim i regionalni jedinicama te definirala što će se u kojem dijelu Hrvatske posebno poticati i razvijati kroz poduzetničke centre, centre konkurentnosti, tehnološke parkove i ostalu infrastrukturu. Nema jasne vizije rasta i razvoja na nacionalnoj razini te su lokalne i regionalne jedinice prepuštene same sebi. Vladi bi trebalo biti jasno da lokalne jedinice imaju vrlo ograničena financijska sredstva koja mogu uložiti u pripremu projekata i da ne mogu pripremati bilo što pa naknadno čekati hoće li ili ne ti projekti biti prihvatljivi za financiranje iz EU fondova. Nedopustivi su i štetni primjeri poput poziva Vlade lokalnim jedinicama da pripremaju projekte izgradnje i dogradnje škola iz 2013. da bi naknadno, nakon što su mnoge lokalne jedinice uložile u dokumentaciju i pripremu projekata, Vlada objavila da će se iz EU fondova financirati samo opremanje i dogradnja strukovnih škola i ništa drugo. U ovakvim uvjetima lokalnim jedinicama je gotovo nemoguće funkcionirati, a posebno kada se u obzir uzmu jednostrane odluke Vlade o smanjivanju prihoda lokalnih jedinica“, izjavila je zastupnica Maletić.

„Na vama je da budete aktivni i pripremite lokalne strategije razvoja, da imate viziju i projekte koji su ključni za realizaciju ciljeva. To su biti preduvjeti za privlačenje investitora i različitih izvora financiranja“, riječi su kojima je zastupnica nastojala motivirati lokalne čelnike kako bi unatoč nepredvidljivim uvjetima i atmosferi nestabilnosti i nesigurnosti koju stvara Vlada, svojim aktivnostima doprinijeli pozitivnim pomacima u Republici Hrvatskoj.

Zastupnica je prezentirala sve prioritete iz operativnih programa za koje će lokalne jedinice moći prijavljivati projekte. Broj prioriteta je velik, a sredstva raspršena te će u svakom području biti moguće financirati vrlo ograničen broj projekata. Zato je potrebna brzina i kvaliteta. Prezentirani su i trenutno otvoreni natječaji te natječaji čija se objava očekuje tijekom ove godine.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE