KONFERENCIJA, 04.12.2018.

Početna stranica | Dvodnevni posjet časnih sestara franjevki od Bezgrješne, franjevaca iz Provincije Svetog Jeronima i Provincije Presvetog Otkupitelja, generalnog vikara Šibenske biskupije i svećenika, te novinara Glasa Koncila, Slobodne Dalmacije, Laudato TV i radijskih postaja Šibenik i Drniš, Europskom parlamentu u tjednu Molitvenog doručka

Fill 3 Copy 6KONFERENCIJA, 04.12.2018.

Dvodnevni posjet časnih sestara franjevki od Bezgrješne, franjevaca iz Provincije Svetog Jeronima i Provincije Presvetog Otkupitelja, generalnog vikara Šibenske biskupije i svećenika, te novinara Glasa Koncila, Slobodne Dalmacije, Laudato TV i radijskih postaja Šibenik i Drniš, Europskom parlamentu u tjednu Molitvenog doručka

U Europskom parlamentu 4. prosinca 2018., održane su, u organizaciji zastupnice Ivane Maletić, Sveta misa i konferencija na temu “Sveci i službenici Božji porijeklom iz  Šibenske biskupije: Sv. Nikola Tavelić, Službenica Božja majka Klara Žižić i Sluga Božji fra Ante Antić”.

“Prvi tjedan u prosincu u Europskom parlamentu nazivamo još molitveni ili religijski tjedan tijekom kojeg se tradicionalno okupljamo u molitvi i prijateljstvu slaveći kroz različita događanja i konferencije kršćanske vrijednosti i Boga. Posebno je važan molitveni doručak na kojem se okuplja preko 400 uzvanika iz cijele Europske unije i svijeta, a koji je prigoda za razmjenu iskustava, znanja te duhovni rast u zajedničkoj molitvi. Tako smo ove godine uoči proslave 50. godišnjice proglašenja Svetim našeg hrvatskog Sveca Nikole Tavelića porijeklom iz Šibenske biskupije, odlučili organizirati konferenciju na kojoj želimo približiti njegov lik i djelo svima u Europskom parlamentu, ali i podsjetiti naše ljude u Hrvatskoj na ulogu i važnost koju ovaj Svetac ima u našim životima. Uz Svetog Nikolu Tavelića želja nam je bila predstaviti veliko duhovno blago koje  Šibenska biskupija i cijela Hrvatska ima u životu i djelu Službenice Božje majke Klare Žižić, rođene u Promini, utemeljiteljice autohtone hrvatske redovničke zajednice sestara franjevki od Bezgrješne u Šibeniku 1673. i Sluge Božjeg oca Ante Antića koji je živio u dvadesetom stoljeću s tako puno osjećaja za potrebe svakog čovjeka te je u narodu najpoznatiji kao ispovjednik. Oni su u postupku beatifikacije, te je sestrama franjevkama i braći franjevcima važna pomoć svih nas, naše molitve i utjecanje našim šibenskim službenicima Božjim”, izjavila je zastupnica Maletić opisujući motive i ciljeve predstavljanja svetaca Šibenske biskupije u Europskom parlamentu.

Generalni vikar Šibenske biskupije monsinjor Marinko Mlakić naglasio je da sveci svojim djelovanjem pokazuju kako je moguće živjeti ideal kršćanske vjere te su svima nama poticaj i danas: “Sveci su napravili velika djela važna za cijelo društvo. Ne mogu zamisliti Šibenik, cijelu Hrvatsku i šire bez sestara franjevki koje je utemeljila Službenica Božja majka Klara Žižić”.  Monsinjor Mlakić predstavio je i pripravu za proslavu 50. obljetnice proglašenja Svetog Nikole Tavelića Svetim koja se slavi 2020.  šibenska biskupija je pokrenula trogodišnju pripravu te se od 2017. organiziraju hodočašća, simpoziji, konferencije, molitvena okupljanja i druga događanja.”

Gđa. Nataša Bulić ukazala je na ulogu i utjecaj svetaca na društvo u kojem su živjeli: “Šibenski Božji ugodnici svojim načinom života su u mnogočemu bili izdvojeni iz mnoštva ostalih ljudi svoga vremena, da bi tim istim ljudima posvjedočili kako je dragocjeno opredijeliti se za život. Oni su i sami međusobno odvojeni različitim povijesnim razdobljima, ali su na svoje vrijeme gledali iz iste točke za kojom su težili, a to je punina života u Bogu.”

Fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana Sv. Frane u Šibeniku i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Svetog Nikole Tavelića u Šibeniku govorio je o životu i djelu franjevačkog mučenika iz 14. stoljeća Svecu Nikoli Taveliću čija je poruka svevremena. “Pitamo se imaju li sveci koji su stoljećima udaljeni od nas aktualnu poruku za nas danas? Svevremena je njihova poruka. Sveti Nikola Tavelić živio je u vremenu kada su franjevci bili Papini poslanici na mjestima gdje je Crkva bila nagrižena od raznih hereza te je 12 godina djelovao u Bosni sa svojom braćom franjevcima. To djelovanje želio je nastaviti u Palestini, u Svetoj Zemlji, ali njegov rad je zaustavljen i umro je mučeničkom smrću.”

Poruka Svetog Nikole Tavelića za sve nas je da na putu donošenja radosne vijesti našeg Spasitelja u ovaj svijet ne trebamo uzmicati pred preprekama na koje nailazimo u našem životu, nego hrabro ići do kraja i ustrajati.

Fra Ivan Režić,  meštar franjevačkih novaka na Visovcu i član franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja govorio je o životu i djelu Časnog sluge Božjeg, oca fra Ante Antića. Pri tome je posebno naglasio kako je jedna od najizrazitijih Antićevih vrlina bila bez sumnje gledanje Krista u bližnjemu, a najvažniji životni projekt bio mu je suobličenje Kristu. “Osnovica svega Antićeva duhovnog vodstva sastojala se u predanju Bogu, podlaganju Božjoj volji i življenju u Božjoj nazočnosti. Fra Ante Antić bio je jednostavan, razborit i predan promicatelj pravednosti te učitelj duhovnog života, promičući duhovnost po mjeri, što podrazumijeva poučavanje osobnim primjerom, duhovnost građenu na čvrstom temelju vjere, pouzdanje u Boga, čvrstu usidrenost u Crkvi i djetinje pouzdanje u Marijin zagovor”,  istaknuo je fra Režić.

Terezija Zemljić, Vicepostulatorica  za kauzu službenice Božje majke Klare Žižić govorila je o životu i djelu službenice Božje majke Klare Žižić. Pri tome je posebno naglasila njen odnos prema zajedništvu, siromaštvu i pokori: “Ona je prva iskusila siromaštvo izbjeglištva i potrebu ljubavi, pa stoga razumijemo njezinu blizinu siromasima i slabijima u narodu u kojem je živjela, a osjetila je i vjersko-ćudoredne pogibelji pa je i u tome pogledu služila kao oslonac i primjer.”

Dvodnevni posjet Europskom parlamentu završio je današnjim Molitvenim doručkom u kojem smo okupljeni u molitvi za progonjene kršćane u cijelom svijetu i za naš snažan angažman u obrani Istine i Života. Majka Klara Žižić i otac Ante Antić neka budu svjetla kojima se utječemo u molitvi za osnaženje u kršćanskoj hrabrosti, uključivosti, pažnji i ljubavi za druge.

U sklopu dvodnevnog posjeta Europskom parlamentu snimljena je emisija “Iz srca Europe” posvećena Svetoj misi i konferenciji koju u cijelosti možete pogledati na linku u nastavku: https://www.youtube.com/watch?v=xidMgf_Hoxo 

 

hr

 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE